Kirjakerho: Ending Aging

Niille lukijoille, joille elämän pidentämiseen tähtäävä tiede ei ole ennestään tuttua ja joilla ei ole koulutusta bio- tai lääketieteen alalta, saattavat tässä blogissa käsitellyt aiheet tuntua käsittämättömiltä tai ainakin hyvin vaikeaselkoisilta. Tämä ei tarkoita, että tiedettä ymmärtääkseen pitäisi olla poikkeuksellisen lahjakas (ns. teoreettinen kaveri), vaan sitä, että ennen monimutkaisten kokonaisuuksien hahmottamista pitää tuntea pohjatiedot. Pohjatietojen hankkimiseksi kannattaa tutustua alan kirjallisuuteen.

Aubdrey de Grey on brittiläinen biogerontologi ja yksi SENS-säätiön perustajajäsenistä. Hän esittää, että biologinen vanheneminen on suoraan seurausta elämän mittaan kertyvistä vaurioista ihmiskehossa:

  1. Syöpää aiheuttavat mutaatiot ja epimutaatiot
  2. Mitokondrioiden mutaatiot
  3. Solujen sisään kertyvä roska
  4. Solujen ulkopuolelle kertyvä roska
  5. Solujen menettäminen ja atrofia
  6. Solujen vanheneminen (cell senescence)
  7. Solunulkoisten rakenteiden yhteenliittyminen (cross-linking)

Kirjassaan Ending Aging de Grey käy läpi nämä erilaiset vauriomekanismit sekä esittää niihin nykyajan tai lähitulevaisuuden teknologian puitteissa mahdollisen ratkaisun eli ”SENS:n” (Strategies for Engineered Negligible Senescence). Kirja on suunnattu ns. suurelle yleisölle, joten myös perusasioiden läpikäymiseen on käytetty kirjassa aikaa. Osaan asioista on paneuduttu perusteellisemmin, tosin moni asia myös jää pelkäksi pintaraapaisuksi. Lopussa käydään läpi mahdollisia skenaarioita siitä, mitä vanhenemisen pysäyttäminen lähivuosikymmeninä käytännössä vaatisi.

Kriittisyysvaroitus! Aubrey de Grey on kiistelty henkilö ja hänellä on vankat kannattaja- ja vastustajankuntansa. Toiset pitävät de Greytä ylioptimistisena ja epäuskottavana puoskarina ja toiset pitävät häntä lähes profeetallisena totuudenpuhujana (mikä tietenkin antaa lisää aihetta kritiikkiin). Itse jättäisin ääripäät omaan arvoonsa ja keskittyisin nyt siihen, mitä de Greyllä on sanottavanaan. SENS on yksi teoria siitä, miten elämämme pidentäminen voisi tulevaisuudessa onnistua. Se voi osoittautua joko toimivaksi tai toimimattomaksi. Tieteessä ei kuitenkaan kuulu valita puolia, vaan olla avoimena uusille ajatuksille ja antaa tutkimustulosten puhua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

HTML tags are not allowed.