Kirjakerho: Galenos – Johdanto lääketieteen opintoihin

Galenos, tuo pahamaineinen lääketieteellisten tiedekuntien valintakoekirja, on avannut monelle nuorelle oven yliopistomaailmaan. Toisille se on ollut hyvään nousuun lähteneen opiskelu-uran päätepiste. Aikana, jolloin Galenos kuului pakolliseen lukemistoon kaikille lääkärin urasta haaveilevalle, sitä pidettiin lähinnä pakollisena pahana ennen opintojen alkua, ja sen lukuisat (?) virheet olivat toistuvasti kritiikin kohteena. Suurten tunteiden herättäjänä se ei ole saanut ansaitsemaansa arvostusta oppikirjana.

Miksi Galenos kannattaa lukea?

Vanhenemisen biologia voi tuntua monimutkaiselta tai käsittämättömältä kokonaisuudelta, jos sitä yrittää hahmottaa ilman, että ymmärtää peruskäsitteitä ihmiskehon toiminnasta. Lukio antaa pohjatiedot käytännössä kaikista tieteistä, mutta pelkkä lukiopohja on usein riittämätön uuden tiedon tuottamiseen ja kriittiseen arviointiin. Galenos jatkaa siitä, mihin lukion biologian opetus päättyy. Se on laaja ja selkeä esitys ihmiskehon fysiologiasta sekä solubiologian ja immunologian perusteista. Se sisältää paljon laskukaavoja, joiden avulla ihmiskehon fysiikka, kemia ja biologia on integroitu yhdeksi loogiseksi kokonaisuudeksi. Se sisältää myös pohjatiedot tilastomatematiikasta ja antaa eväitä tieteellisen tiedon kriittiseen arviointiin.

Galenosta on kritisoitu lukuisista virheistä. Suurin osa kritiikistä on kuitenkin vailla pohjaa ja tarkemman analyysin jälkeen näyttäisi perustuvan pääasiassa mutu-tuntumaan ja valintakokeissa epäonnistuneiden opiskelijoiden keskuudessa viljeltyyn defenssimantraan:

Galenos, sehän on täynnä virheitä! Kuinka ne [valintakokeen laatijat] oikein kuvittelevat, että kukaan täysijärkinen viitsisi sitä lukea?

Tietenkään Galenos ei ole virheetön. Kaikkeen tieteelliseen tekstiin tulee suhtautua kriittisesti, sillä kirjoittajat tekevät virheitä sekä huolimattomuuttaan että omien väärien käsitystensä pohjalta. Galenos ei sisällä sen enempää virheitä kuin muutkaan vastaavan laajuiset oppikirjat. Sen lukijat vain ovat olleet keskimääräistä tarkempia, jolloin pienetkään virheet eivät ole jääneet huomaamatta.

Kenelle Galenos sopii?

Suosittelen Galenosta pohjalukemiseksi kaikille niille vanhenemisen biologiasta ja elämän pidentämisestä kiinnostuneille, jotka eivät ole opiskelleet lääketiedettä, solubiologiaa tai biokemiaa yliopistotasolla. Pohjatietovaatimuksena kirjan käsitteiden ymmärtämiseksi riittävät lukion biologian kurssit. Ne lukijat, joita ura lääketieteen parissa ei houkuta, voivat hypätä kolme ensimmäistä lukua yli ja aloittaa suoraan luvusta 4.

Koko kirjan lukee ajatuksella läpi noin viikossa. Tämän jälkeen asiat kannattaa käydä läpi tarkemmin noin 20 sivun päivävauhdilla omia muistiinpanoja tehden. Tänä aikana voi myös laskea läpi kirjan esimerkkilaskut. Lisävinkkejä Galenoksen lukemiseen ja ymmärtämiseen löytyy lukuisilta parin vuoden takaisilta valintakoeaiheisilta nettisivuilta ja foorumeilta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

HTML tags are not allowed.