Prisma: Syö, paastoa ja elä pitempään

Yleltä tuli maanantaina kiinnostava dokumentti liittyen erilaisiin ruokavalioihin ja niiden (mahdollisiin) tervettä elämään pidentäviin vaikutuksiin. Dokumentissa toimittaja testaa erilaisia paastoamismalleja itsellään ja selvittää lääkärien avustuksella niiden vaikutuksia energia-aineenvaihduntaan. Lienee sanomattakin selvää, että dokumenttia katsottaessa on muistettava tietty kriittisyys, sillä yksittäisen ihmisen suorittama kokeilu ei tarjoa paastoamismallien tehosta tieteellistä tietoa, vaan ainoastaan anekdoottisen todisteen.

Michael Mosleylla on kunnianhimoinen päämäärä: hän haluaa elää pitempään, pysyä nuorekkaana ja kaupanpäällisiksi vielä laihtua. Onko ikivanha tapa paastota tie myös pitempään ja terveempään elämään? T: BBC.

Dokumentissa mainittiin seuraavat mallit:

Paastoaminen näyttäisi laskevan IGF-1-hormonin (insulin-like growth factor 1) pitoisuutta, mikä mahdollisesti suojaa sydän- ja verisuonisairauksilta sekä laskee riskiä mm. eturauhas-, rinta- ja paksusuolensyöpään. Lisäksi paastoaminen näyttäisi laskevan glukoosi- ja kokonaiskolesterolitasoja sekä nostavan HDL-tasoa.

Dokumentti on katsottavissa yle-areenasta 24.3.2013 asti osoitteessa:

http://areena.yle.fi/tv/1829498

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

HTML tags are not allowed.